נשאלנו על ידי לקוחותינו מהן השלכות המיסוי, ומהם התנאים שצריכים להתקיים על מנת לקבל פטור ממס במיזוג בין חברות על פי הפקודה?
מיזוג חברות הינו מצב בו חברה אחת (להלן: "חברה קולטת") ממזגת לתוכה חברה אחרת (להלן:"חברת היעד" או "חברה מעבירה"), אחת או יותר.
היות וסעיף 88 לפקודת מס הכנסה התשכ"א 1961 ( להלן: "הפקודה"), כולל הגדרה רחבה מאוד ל"מכירה", העברת נכסים בין חברות מהווה אירוע מס חייב. דהיינו, על כל הנכסים הקבועים ( מוחשיים ולא מוחשיים) של חברת היעד יחול מס רווחי הון בעוד שעבור המלאי יחול מס פירותי.
ואולם, בכדי לעודד את הפעילות העסקית במשק נקבע על ידי המחוקק תנאים ( ראו לעניין זה סעיף 103ג לפקודה), אשר בהתקיימם ניתן לקבל פטור ממס על אירוע של מיזוג חברות, ובין היתר כדלקמן:
1. תכלית כלכלית– המיזוג מתבצע לתכלית כלכלית ועסקית ולא נעשתה לשם התחמקות ממס או הפחתת מס בלתי נאותה.
2. איסור על מכירת הנכסים בתקופה הנדרשת– נדרש כי רוב הנכסים שהועברו אל החברה הקולטת במסגרת המיזוג מחברת היעד ורוב הנכסים שהיו ברשותה ערב המיזוג, לא ימכרו בתקופה הנדרשת (תקופה של שנתיים). "רוב הנכסים" – נכסים שבמועד המיזוג שווי השוק שלהם היה למעלה מ50% משווי השוק של כלל נכסי החברה באותו מועד.ישנם חריגים לכלל זה.
הערה– שימו לב כי בהעברת נכסי מקרקעין יחול חיוב במס רכישה בסך של 0.5% משווי המקרקעין.
3. המשכיות הפעילות העסקית– נדרש כי בחברה הקולטת תמשך, בתקופה הנדרשת, הפעילות הכלכלית העיקרית שהייתה בכל אחת מהחברות המתמזגות ערב המיזוג, לעניין זה פעילות כלכלית אשר ממוסה לפי סעיף 2(1). גם כאן ישנם חריגים.
4. הקצאת מניות והעדר תמורה– נדרש כי במהלך המיזוג תקצה החברה הקולטת מניות לכל בעלי הזכויות בחברת היעד בהתאם לחלקם היחסי בכלל הזכויות שהיו להם בחברת היעד, בנוסף נדרש כי לא תינתן תמורה נוספת כלשהי במהלך המיזוג מאת החברה הקולטת או מאת כל אדם אחר במישרין ובעקיפין אולם לעניין התמורה ישנם חריגים.
5. שווי שוק הזכויות– לאחר המיזוג שווי שוק של הזכויות אשר הוקצו לבעלי החברות המשתתפות במיזוג, שווה לשווי השוק שהיו מוחזקות בידיהםעובר למיזוג.
6. יחס גודל ושווי שוק– נדרש כי בעלי המניות בחברה המתמזגת (חברת היעד) יחזיקו לאחר המיזוג לפחות ב10% בחברה הקולטת. בנוסף נדרש כי יחס הגודל של החברה הקולטת לא יהיה גדול מ פי 9 מחברת היעד. לכלל זה ישנם חריגים.
הערה– רשות המיסים עובדת בימים אלו על תיקון חקיקה אשר ובו, ביןהיתר, הקלה בתנאי זה.
7. תושבות החברה הקולטת– נדרש כי החברה הקולטת תהיה חברה ישראלי או לחילופין חברת חוץ אשר אושרה ככזו על ידי רשות המיסים.
8. שיעור אחזקה– נדרש כי כל בעלי הזכויות בחברות המשתתפות במיזוג מחזיקים יחד, מיד לאחר המיזוג, במלוא הזכויות בחברה הקולטת, ובמהלך התקופה הנדרשת לא יפחת סך הזכויות המוחזקות בידי בעלי הזכויות האמורים, מ-25% מכל הזכויות בחברה הקולטת. גם לכלל זה ישנם חריגים.
9. נוסף על האמור נדרש להסדיר מול רשות המיסים גם העברת כספי הפנסיה של העובדים בחברה היעד אל החברה החדשה אם על ידי פניה להחלטת מיסוי או על ידי הודעה לפקיד שומה.
10. יודגש, כי אי עמידה בתנאים שלעיל תשלול את הפטור ממס ויחול אירוע מס במועד המיזוג. יצוין כי ישנם מיזוגים הדורשים החלטת מיסוי מקדימה בטרם המיזוג (פרא- רולינג) וישנם מיזוגים אשר יכולים להתבצע בהודעה לפקיד שומה (מסלול ירוק) והכל בהתאם לסוג החברות המתמזגות ועסקן.
סיכום
מיזוג בין חברות הינו אירוע מורכב אשר תפור במידותיו על החברות הספציפיות האמורות להתמזג. כפי שצוין לעיל, חלק ה2 לפקודה מקנה הטבות מס משמעותיות בדמות של פטור ממס במיזוג, יחד עם זאת מדובר באירוע מורכב מאוד מבחינה מיסויית שעלול להביא לידי תאונות מס קשות. כמו כן, המיזוג מצריך ידע בחוק החברות (לצורך הגשת בקשה לצו מיזוג מרשם החברות), עריכת חוזים משפטיים וכו'. לאור זאת, מומלץ להיוועץ בצורה פרטנית עם מומחה בתחום זה.
למשרדנו מומחיות ייחודית בתחום שינויי מבנה עסקי.
משרדנו מייצג מגוון רחב של לקוחות בתכנון ואישור שינויי מבנה, אם על ידי קבלת החלטות מיסוי מקדמיות ( פרה- רולינג), מרשות המיסים או על ידי דיווח לפקיד השומה "במסלול ירוק". ההיכרות המעמיקה שלנו עם דיני המס בישראל ומחוצה לה מאפשרת הצגת שורה של חלופות מגוונות ללקוחעד למציאת פתרון המתאים למידותיו.
התשובות אינן מהוות תחליף לייעוץ משפטי, ואין המשרד ו/או המשיב אחראים לתוצאות השימוש בהן. אין במידע המופיע במאמר זה או באתר המשרד כדי להוות ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ואין באמור כדי להוות מענה לנסיבות מקרה קונקרטיות ו/או ספציפיות, לחוות דעה או להביע עמדה ביחס למקרה מסוים